7.02.2022

Tunnetko Suomen yrityskentän? Osa 1

Tapahtui oikeassa elämässä. Erään yhtiön myyntijohtaja valitti, että ei löydy tarpeeksi suuria firmoja heidän tuotteilleen. Myyntijohtajan tuotteet oli suunniteltu hyödyttämään vain kaikkein suurimpia yrityksiä.

Kuinka suuria yrityksiä pitäisi löytää? ”Yli 200 miljoonan euron liikevaihdon firmoja tarttis saada.”

Seuraavaksi myyntijohtajapa ryhtyi valittamaan, että yritystietokannassa on vikaa, koska tällaisia yrityksiä ei kerta kaikkiaan löydy tarpeeksi. Osoittautui, että hänen mielikuvansa suomalaisten yritysten kokoluokista oli täysin pielessä, vaikka hän oli omasta mielestään suurimpien yritysten asiantuntija. Hän kuvittelikin monet keskisuuret yritykset jättiläisiksi.

Montako jättiläistä Suomessa on?

Kysymys suuryrityksistä kuuluukin: onko Suomessa 31, 201, 1301 vai 2131 osakeyhtiötä, jotka vaihtoivat viime tilikaudella yli 200 miljoonaa euroa? Oikea vastaus löytyy tämän blogin lopusta. Lopusta löytyy myös linkki työkaluun, jossa pääset itse tonkimaan kaikkien suomalaisyritysten talouslukuja ja toimialoja.

Työkalusta voit käydä etsimässä myös sen knoppitiedon, mikä on Suomen ainoa kommandiittiyhtiö, joka ylittää tuon 200 miljoonan rajan.

Myyntijohtajan tapaan useimmat meistä ajattelevat yritysten olevan paljon suurempia, vakavaraisempia ja kansainvälisempiä kuin ne todellisuudessa ovat. Yrityskoon mittaluokkia auttaa hahmottamaan vertailu yritysten määristä: miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan euroa vaihtavia osakeyhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä on noin 10000, mutta alle miljoona euroa vaihtavia onkin jo 125000. Kun lukuun lisätään vielä pienet avoimet yhtiöt ja toiminimet, paljastuvat yrityskannan kokosuhteet. Suuria ei ole vähän, vaan niitä on todella vähän

Yrityskoon mittaluokkia auttaa hahmottamaan vertailu yritysten määristä: miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan euroa vaihtavia osakeyhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä on noin 10000, mutta alle miljoona euroa vaihtavia onkin jo 125000. Kun lukuun lisätään vielä pienet avoimet yhtiöt ja toiminimet, paljastuvat yrityskannan kokosuhteet. Suuria ei ole vähän, vaan niitä on todella vähän.

Vain tappiolliset jättävät maksut maksamatta?

Toinen mittakaavavirhe, jota on liikkeellä, on käsitys yritysten maksuviiveistä. Usein luullaan, että vain tappiolliset yritykset jättävät laskujaan maksamatta tai viivyttelevät niiden kanssa. Näin luullaan – vaikka saatetaan muistaa kertomuksia vuosituhannen vaihteen Nokia oyj:stä, jonka väitettiin olleen alihankkijoidensa kauhu viivytellessään maksuissaan. Ei siksi, että firma olisi tappiollinen, vaan koska se oli niin jättimäisen voitollinen ja sillä oli varaa viivyttelyyn.

Profinderin yritystietokannan mukaan ”merkittäviä maksuviiveitä” aiheuttaneista yrityksistä tappiollisia on 84 prosenttia. Siis suurin osa, mutta joka kuudes teki siis viime tilikaudella voittoa. Ja kun lavennetaan ”jonkin verran maksuviiveitä” aiheuttaneisiin yrityksiin, voitollisia onkin liki neljännes.

Tunnetko sinä Suomen yrityskentän?

Onko Suomessa 31, 201, 1301 vai 2131 osakeyhtiötä, jotka vaihtoivat viime tilikaudella yli 200 miljoonaa euroa?

Oikea vastaus on 201.

Lähde: Profinderin yritystietokanta.

Lisää oikeita vastauksia osoitteesta https://b2b.profinder.fi

Samasta osoitteesta löydät oikean vastauksen myös siihen, mikä on Suomen ainoa kommandiittiyhtiö, joka ylittää tuon 200 miljoonan rajan.

Lue myös:

9 tapaa käyttää dataa vastuullisesti

Vastuullinen data, yrityksesi uusi kilpailuetu

ESG – Kaikki mitä sinun on hyvä siitä tietää