16.03.2022

Höyrymyyntiä ja jauhemaisten aineiden kuljetusta – Tunnetko yrityskentän? Osa 2

Yritysten toimialojen tutkiminen avaa oudon maailman. Kuinka erikoisilla toimialoilla yritykset – ja siis suomalaiset arkityössään – toimivat?

Kaikki eivät työskentele lapsuuden toiveammateissaan sairaalan lääkärinä, Finnairin lentäjänä, peruskoulun opettajan tai Ferrarin autonkuljettajana.

Satojen tuhansien suomalaisyritysten joukosta löytyy ammattilaisia muun muassa toimialoille kuten ”jauhemaisten aineiden käsittely”, ”ennustaminen” ja ”magneetit”. Yhteensä näiden alojen yrityksiä löytyy Suomen kattavimmasta yritystietokannasta 34 kappaletta, ja yritysten päättäjiäkin on yli sata. Sen sijaan ”ydinpolttoaineiden valmistukseen” ei ole Profinderin tietokannassa merkitty yhtään yritystä. Mutta tämäkin toimiala löytyy edelleen virallisesta yritysluokituksesta TOL2008.

Montako ennustaja-yritystä Suomessa on?

Todella erikoisia toimialoja ja yrityksiä löytyy, kun Suomen kattavinta yritystietokantaa tutkii tarkemmin. Monet toimialat liittyvät arkisiin asioihin, joita ei usein tule ajatelleeksi: jotkut valmistavat kynttilämme ja leimasimme. Kynttilä-yrityksiä löytyy tietokannasta 35 ja leimasinyrityksiäkin 23.

Hiukan vähemmän on ennustaja-kategoriaan kuuluvia yrityksiä. Niitä on kaksikymmentäyksi. Kolme kertaa suuremmalta alalta taas vaikuttaa aromaterapia. Näiden alojen bisnes on pientä, sillä yhdessäkään ei ole liikevaihtoa yli 200000 euroa eikä yli 4 henkilöä töissä.

Saisiko olla höyryä?

Heräsitkö tänä aamuna tunteeseen, että tarvitset höyryä? Profinderin tietokannasta löytyy yhdeksän höyrymyynti-kategoriaan kuuluvaa yritystä. Tiedot löytyvät yhteystietoineen, joten saat varmasti apua akuuttiin höyryntarpeeseen.

Höyryn ja magneettien kaltaiset kapeat toimialat eivät ole kummajaisia. Ne ovat monessa mielessä esimerkkejä talouden perustasta, joille koko markkinataloudessa toimiva yhteiskunta perustuu. Samalla toimialojen moninaisuus kertoo yrittäjähengestä ja yrittämisen mahdollisuuksista Suomessa.

Useimmat pieniltä kuulostavat toimialat ovat yritysmäärällä laskien luonnollisesti pieniä aloja satojen tuhansien muiden yritysten joukossa. Sen sijaan niiden liikevaihto voi yllättää.

Suomen kattavimmasta yritystietokannasta löytyy marginaaliselta kuulostava ”ajanviete”. Se ei ole pieni kategoria. Ajanviete-sanan taakse on paketoitu vedonlyönti ja erilaiset onnenpelit. Yrityksiä kategoriassa on vähän – nelisenkymmentä – mutta yritysten liikevaihdot vaihtelevat sadoista tuhansista miljardiin euroon.

Tunnetko sinä Suomen yrityskentän?

Millä näistä toimialoista on Suomessa eniten yrityksiä:

– CD- ja DVD-levyjen valmistus
– jouset
– laivasisustus
– suurtehoimu?

Oikeita vastauksia saat osoitteesta https://b2b.profinder.fi

Samasta osoitteesta löydät oikean vastauksen myös siihen, mikä on Suomen ainoa kommandiittiyhtiö, joka ylittää tuon 200 miljoonan rajan.

Lue myös:

Tunnetko Suomen yrityskentän? Osa 1

Yrityksen hiilijalanjälki johdon agendalle

ESG – Kaikki mitä sinun on hyvä siitä tietää