28.01.2022

Espoo on rikkaiden autoilijoiden omistuspientalolähiö – vai onko?

Moni kuuntelee Kalevauva.fi-yhtyeen iskusävelmää ”Espoo” ja hymähtelee mielessään. 

”Niinpä niin! Espoo, tuo Suomen Beverly Hills, jossa pientalokodit ovat vaaleita tai beigejä, Rantaraitilla lenkkeillään ja laskettelumatkoja tehdään.” 

Faktaa ja fiktiota. Molempia. 

Toki keskimääräisen espoolaisen käytettävissä olevat rahatulot ovat Tilastokeskuksen erikoistilastojen perusteella 1,4 kertaa koko maata suuremmat, ja pääomatuloja saadaan 1,9 kertaa enemmän kuin koko maassa. 

Siis rikkaita ovat! 

Asunnot ovat kuitenkin niin kalliita, että velkaakin on kertynyt 1,4 kertaa enemmän kuin keskimääräiselle suomalaiselle. Ylempiä korkeakoulututkintoja tässä lintukodossa on 2,5 kertaa koko maata enemmän – ja perhesuhteista sellaiset pariskunnat, jolla on lapsia, ovat koko maata yleisempiä. Toki maanviljelijöitä ja metsätyöntekijöitäkin asuu Espoossa – koko maahan verrattuna heitä on viidestoistaosa keskimääräisestä. Espoolaiset metsätyöntekijät ja maanviljelijät ovat muuten tyypillisesti 50–59-vuotiaita.  

Onko Espoo kaupunki täynnä omakotitaloja? Pientaloasuminen onkin harvinaisempaa kuin Suomessa keskimäärin. Itse asiassa Espoossa asutaan kerrostalossa melkein puolitoista ja samoin vuokralla melkein puolitoista kertaa keskimääräistä suomalaista useammin. 

No autoja niillä espoolaisilla on ainakin. Kaksi bemaria joka tallissa! 

Tarkastetaan faktoista. Klassinen automyyttikin murtuu. Autoja talouksissa on vähemmän kuin koko maassa keskimäärin, vaikka uusia autoja ostetaankin kyllä paljon. 

Nyt pitäisi päästä kovien tilastolukujen taakse. Profinderin datassa on mistä ottaa, joten tutkikaamme espoolaisuutta myös asuinalueluokituksen kautta. Se kertoo väestön elämäntilanteista ja puitteista hyvin yksityiskohtaisesti. 

Westend ja Haukilahti ovat lähes sataprosenttisesti Perhevaltaista pientaloeliittiä, eräänlaisia hyvinvoinnin taskuja. Ja Espoon keskuksessa, Matinkylässä, Etelä-Leppävaarassa ja Otaniemessä on runsaasti karttaruutuja, joita kuvailemme nimellä Pienempituloisten vuokralähiöt. Hajontaa siis riittää. 

Näissä asuinalueluokissa eletään eri todellisuuksissa: Pienempituloisten vuokralähiöissä ei juuri asuta omistuspientaloissa, olla kovinkaan suurituloisia, juurikaan osteta uusia autoja tai käydä prameilla laskettelulomilla – nämä harrastukset ovat hyvin yleisiä Perhevaltaisessa pientaloeliitissä. Kalevauva.fi on aivan oikeassa laulaessaan Espoon Perhevaltaisesta pientaloeliitistä – Espoon Pienempituloisten vuokralähiöiden kanssa he osuvat täysin harhaan. 

Katso asiantuntijan arvio Espoosta! 

Ota yhteyttä, kun haluat tuntea kohderyhmäsi

Lue myös:

9 tapaa käyttää dataa vastuullisesti

Vastuullinen data, yrityksesi uusi kilpailuetu

ESG – Kaikki mitä sinun on hyvä siitä tietää